Добри практики за изграждането на корпоративен уеб сайт (Част 1)
декември 10, 2016 Как да ... Пламен

Като клиенти е добре Вие да се запознаете с добрите практики за изграждането на сайт и с какво можете да съдействате Вие на програмистите, за да може те оптимално да свършат своята работа. Предоставяме Ви няколко съвета:

 1. Ако работите с готов шаблон за дизайна…
  • … е хубаво да се съобразите и да попълните съдържанието спрямо вече изработения дизайн, а не обратното (дизайнът да преправяте според Вашето съдържание). Причината за това е, че дизайнерът е съобразил как най-добре би изглеждал сайтът според зададените от него елементи и ако нямате дизайнерски умения, за да преправите правилно тези елементи, те биха изглеждали несвързани, нелогични и ще дразнят окото.
  • … снимките към него не се предоставят. Вие трябва да предоставите свои снимки.
  • … е задължително снимките да се съобразят с формата, големината, цветовете и качеството на снимките от дизайна. В повечето случаи те са хоризонтални, с добра резолюция и са професионално направени и обработени. Те все пак трябва да отговарят и на Вашето съдържание.
 2. Ако държите на даден шрифт (фонт) от дизайна, трябва да попитате дали го има кирилизиран, т.е. дали ще работи правилно с българските букви. Ако го няма на кирилица, може да помолите фирмата изпълнител за подобен.
 3. Ако искате превод на други езици, би следвало Вие да го предоставите, а не фирмата, която изгражда сайта.
 4. Логото се предоставя от Вас или от фирмата, която е изградила дизайна Ви в голям размер с добра резолюция.
 5. Текстовете…
  • … не трябва да имат правописни, пунктуационни и граматически грешки
  • … трябва да са собствени и релевантни
  • … не трябва да предоставят лъжлива или подвеждаща информация
 6. Снимките…
  • …трябва да са направени от Вас, закупени за комерсиални цели или безплатни с лиценз за комерсиални цели
  • … се предоставят в пълен формат като единични файлове

Лош пример е, когато те се изпратят вградени в word файл, защото той компресира снимката и тя може да изглежда с по-лошо качество от оригинала

Лош пример е снимките да се изпратят чрез Фейсбук, защото фейсбук и други социални канали компресират снимките

Добър пример е снимките да се качат в някаква платформа и да се сподели линк към тях (Пример за платформи – Google Drive, Dropbox, Dox.bg)

 1. Първото правило е, че работата на програмистите започва след като сте задали всички Ваши материали и желания. Няма как работата да започне преди Вие да сте уточнили какво искате, защото уеб сайтът се персонализира според Вашите параметри.
 2. Второто правило е, да не променяте много от нещата, които сте подали като информация в началото (визирайки се основно структура), т.к. често това води до започване на процеса от начало, което от своя страна забавя времето за пускане и може да оскъпи процеса
 3. Съобразете, че потребителите са свикнали с 2-3 клика да им се предостави информацията, която искат и Вие бихте имали по-малко посещения, ако предоставите прекалено много неструктурирана информация или прекалено оскъдна информация.

Например: На страницата услуги пишете с големи заглавия основните услуги, които предоставяте с кратки пояснения, с по-малки букви. Ако имате множество съвети как клиентите може да се възползват от тези услуги, то те се публикуват в блога.

 1. Посещенията към сайта…
  • … може да следите чрез безплатния инструмент Google Analytics, който показва статистически данни не само за посещенията по дни, но и по източник, страна, език на говорене и много други
  • … може да увеличите чрез реклама в Google, социалните мрежи или онлайн медии
  • … може да увеличите като публикувате качествени статии в блога на сайта си и след това публикувате линкове към тези статии във Вашите страници в социалните мрежи
  • … помагат сайтът да излезе на по-предни позиции в Google – колкото повече посещения имате на сайта си, толкова по-напред ще излизате в Google спрямо другите със същите ключови думи

 

Част 2 на ДОБРИ ПРАКТИКИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА КОРПОРАТИВЕН УЕБ САЙТ

Предишна Следваща
Тагове
За автора
plamen
Пламен Пламен е управител на Евинат ООД - компания специализирана в изработката на уеб сайтове и уеб приложения. Пламен участва и в няколко проекта със социален характер, един от които е Уебинки.
Email: plamen@evinat.com
Website: http://www.webinki.com
Top