Какво трябва да подготвите преди да поръчате уеб сайт?
август 07, 2016 Интересно, Как да ... Деана
  1. Преценете какъв тип сайт искате да имате.

Преди да се обърнете към изпълнител, преценете какъв тип уеб сайт искате да се изработи. Има различни видове сайтове – статични, динамични, онлайн магазини, блогове, логически и функционални платформи, игри и т.н. За повече информация може да прочетете статията ни „Какъв може да бъде Вашия уеб сайт?“.

  1. Подгответе съдържанието, което искате да се постави.

Когато представите съдържанието си в началото, преди да е започнала изработката, изпълнителят ще може да персонализира уеб сайта по предоставеното съдържание, а не обратното – да персонализира Вашето съдържание по вече готовия сайт. Отделно няма да се губи време в комуникация и изпращане на частична информация, а всичко ще е събрано на едно място и ще може да се обработи по-бързо.

За предпочитане е съдържанието Ви да е уникално. За повече информация относно уникалното съдържание, може да прочетете статията ни „4 причини да имате уникално съдържание на сайта си

  1. Ако искате специфична функционалност, помислите за логическата връзка между модулите/системите, които искате да работят.

Ако имате идея за някаква по-различна функционалност от това, което се предлага на пазара и не можете да посочите точно определена функционалност от друго място, би следвало преди да се свържете с изпълнителите да имате точна и ясна представа каква е тази функционалност и каква логика я свързва. По този начин те ще могат да предложат най-точната и коректна оферта. В противен случай рискувате да получите оферта със завишена цена и сума, т.к. нито Вие, нито изпълнителят знаете какво ще се получи, а всички те обичат да се презастраховат.

  1. Изчислете своя бюджет.

Изчисляването на точната сума, която ще е нужна за изработката на Вашия сайт, винаги е трудна и основно приблизителна преди да сте получили реални оферти. Но все пак за да не губите време в комуникация с грешния клас фирми, преценете с каква сума разполагате и се ориентирайте в този клас изпълнители. За помощ при изчислението на бюджета Ви, можете да прочетете статията ни „Колко струва изработката на уеб сайт?“.

  1. Изчислете времето, което е нужно за да се достигне до финален продукт.

Изчисляването на времето е важно преди да поръчате уеб сайт, защото така ще можете да сравните Вашите очаквания с офертите, които получавате от изпълнителите. Ако имате желание бързо да получите краен продукт, би следвало да предвидите, че поръчката трябва да се възложи на няколко човека или фирма с екип, а не на индивидуален свободно практикуващ програмист, т.к. повече хора могат да работят едновременно върху различните модули на сайта. За да изчислите добре времето следвайте следните стъпки:

  • Избистрете концепцията;
  • Изчислете колко време ще Ви трябва да подготвите съдържанието;
  • Осведомете се колко време ще отнеме изработката на първото демо;
  • Предвидете време за тестване;
  • Оставете време за усъвършенстване и финализиране.

 

От Вашата предварителна подготовка, много зависи как ще протече комуникацията с изпълнителите. Ако сте подготвени предварително с тази информация, освен, че на Вас ще се гледа с по-добро око, Вие ще си спестите много време в обяснения и ще е удоволствие на изпълнителите да работят с Вас, защото ще попаднете в 1% от хора, които се подготвят правилно за такъв тип сделка.

Ако имате нужда от допълнителни разяснения по някоя от точките, свържете се с нас на email: website@webinki.com .

 

Предишна Следваща
Тагове
За автора
DSC02865
Деана Деана е заместник-управител в Евинат ООД - фирма за изработка на уеб сайтове и уеб приложения. Тя също отделя време на неправителствени организации като Уебинки, R.O. и други.
Email: deana@evinat.com
Website: http://webinki.com
Top