За онлайн и офлайн пазаруването с карта
ноември 28, 2015 Интересно, Интернет измами Деана

Учудващо, но не много хора знаят, че ако някой разполага с данните от пластиката на банковата Ви карта, може да закупува стоки от интернет с нея. Няма нужда дори да знае ПИН кода или да държи картата. Звучи логично, но замисляли ли сте се за това, всеки път когато подавате пластиката (картата) си на касиерките? Замисляли ли сте се, че има хора с невероятна памет, които могат да запомнят много числа от един поглед? Или че е нужно касиерът само да разполага с малка камера или телефона си под касата, за да заснеме и открадне данните Ви?

От май месец 2015 г. екипът ни разполага с така наречените „безконтактни карти“, които работят на следния принцип. Картата само се прикближава до ПОС терминала и се прочита от него, без да трябва да се осъществи контакт (допир).  За целта и устройството трябва да може да прочита безконтактни карти. Ако сметката е до 25.00 лв., не се изисква въвеждане на ПИН код, ако е над 25.00 лв., устройството изисква и ПИН код.

В България има безконтактни карти от поне 2 години. И въпреки това има много големи вериги магазини, които нямат терминал за безконтактно плащане. Пред последните месеци хора от екипа ни имат проблеми с почти всеки касиер поради неинформираността на мениджърите и касиерите за този вид плащане, както и за достъпа им до пластиката на клиентите.

Ситуацията се разиграва по следния начин:

  1. Пазаруваме в магазин с означения, че може да се плати с карта.
  2. На касата, когато е изчислена крайната сума питаме дали разполагат с ПОС терминал за безконтактно плащане.
  3. Касиерката учудващо казва, че за първи път чува за такова нещо и ние приемаме, че магазинът не разполага с такова устройство.
  4. Ние учтиво молим сами да си поставим картата в ПОС терминала и получаваме…
  5. Шокираща реакция от страна на касиерката, която понякога последва с извикване на управителя.
  6. Обясняваме учтиво, че не искаме друг човек да има контакт с пластиката ни, т.к. съдържа лични данни, с които може да се злоупотреби.
  7. Насреща получаваме гримаса и злобен коментар, които понякога последват с искането ние да се пресягаме през гишето, за да поставим картата си, т.к. ПОС терминалът не се откача от кабела и/или е поставен на много неудобно за клиентите място.
  8. След приключване на транзакцията редовно забравят да ни дадат копие бележката за нас, на което ние имаме право и всеки път изискваме
  9. Пожелаваме „Приятен ден“ и получаваме злобно мълчание от страна на касиерите.

 Ако махнем част от веригите, които поеха инициативата да влязат в крак с модерните технологии и да поставят терминали за безконтактно плащане, изключително трудно е да се опазят данните на Вашите пластики, т.к. повечето търговски вериги не са и чували за безконтактно плащане. Ситуацията извън столицата е по-страшна, отколкото в нея. Данните Ви свободно могат да се снимат/копират/запомнят, обслужващия персонал си обръща картата и от двете страни и Ви иска и лична карта дори за сравняване на данните, дори и картата да изисква ПИН. Ако си мислите, че нямате кой знае колко пари в картата, за да се безпокоите, помислете си, какво може да стане ако следващият път, когато Ви преведат заплата и някой моментално я източи.

Призоваваме всички активни граждани да не позволяват на касиерите да докосват пластиките им! Дори и да срещнете съпротива в касиерите, молим обърнете се към управителите, т.к. те са тези, които са отговорни за правилата и защитата на клиентите.

Предишна Следваща
Тагове
За автора
Деана Деана е заместник-управител в Евинат ООД - фирма за изработка на уеб сайтове и уеб приложения. Тя също отделя време на неправителствени организации като Уебинки, R.O. и други.
Email: deana@evinat.com
Website: http://webinki.com
Top